Mozi műsor 

Puskin Moziműsor

Puskin Moziműsor

      Nincs olyan ember, aki nem szeret szórakozni. Persze ki így, ki úgy, de mindenki szeret. A mozi egy roppant jó szórakozási forma, amit a legtöbb ember nagyon is szeret, de akad aki, kimondottan utálja azt. Megosztó a vélemények sora, de én mindenképp azok táborába tartozom, akik bármikor képesek beülni egy nagyszerű filmre

A mozi egy nagyon jó alternatíva  a kikapcsolódásra, hiszen nem csak szórakoztató, pihentető, de mégis aktív elfoglaltság. Az emberek nagy része nagyon szereti, de akad nagy számban az is, aki inkább ellenzi ezt a típust.

Na de miben merül ki az, hogy milyen egy jó mozi? Egy jó mozinak igencsak fontos érdeke az, hogy a műsorát úgy állítsa össze, hogy a közönség ott tartózkodását kellemessé tegye. Téves volna az a felfogás, hogy elégséges, ha a mozis a nézőnek kellemes ülőhelyet nyújt és a képeket egyszerűen minden kapcsolat nélkül lepergeti, mert ez által a nézők legfontosabb érdekeltsége nem jelenne meg.

A műsor helyes összeállításra is nagy figyelemmel kell lenni, tekintve azt, hogy a közönség a társadalom legkülönbözőbb rétegéből adódik össze. A film akármily hatásos is lehet önmagában, ha nincs kellő rendszer, könnyen lerontja a hatást. Kerülni kell a nagy ellentéteket, mert pl. el volna hibázva a műsor, ha egy halálra kacagtató kép után egy hátborzongató drámát adnának. Épp oly fontos ez, mint egy hangversenyen az egyes számok helyes megválasztása, ahol nemcsak szép zenét akarunk hallani, hanem az ízléses, harmonikus összeállítás is kívánatos.

A Puskin mozi műsorán rendkívül változatos filmeket találhatunk, köztük A pécsi szál, Hotel Mumbai, Interjú Istennel, Anyák napja és még ezek mellett rengeteg egyéb szórakoztató film. Néhány filmet kiemelnék, amiket feltétlenül érdemes megnézni.

Kezdeném is egy hazai filmmel, amit érdemes minden zeneszerető embernek megnéznie, és persze annak is, aki csak szereti a magyar filmeket, hiszen fantasztikus. Hogyan lett Pécs a magyar könnyűzene fellegvára? Hiszen innen indult a Kispál és Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash, sok más banda mellett. Mi lehet a város titka? A mediterrán klíma vagy a mecseki uránbánya sugárzása? A tettyei dombok visszhangja? Emma néni, a legendás karvezető? Vagy van valami a levegőben? Szabó Simon (Moszkva tér, Papírrepülők, Kölcsönlakás) Indiana Jonesként a rejtély nyomába ered és önmagát, de a pécsi zenekarokat sem kímélve próbálja kideríteni, miben áll a nagy titok. Lévai Balázs zenés filmje egy backstage-buliba oltott nyomozás története a legnagyobb pécsi zenei sztárokkal.

A másik egy elgondolkoztató, és némileg felkavaró, de annál inkább érdemlegesebb film, amit véleményem szerint mindenkinek látnia kellene. A Hotel Mumbai megtörtént eseményeken alapul. A 2008-as Mumbai terrormerényletek során négy nap alatt 10 iszlamista terrorista 12 szervezett robbantást és lövöldözést hajtott végre városszerte. Tíz elszánt terrorista köt ki Mumbai partjainál egy motorcsónakkal. Céljuk több helyszínen merénylet elkövetése a hatalmas indiai metropoliszban, amelyekkel a lehető legtöbb áldozatot akarják szedni. Utolsó célpontjukként benyomulnak a világhírű Taj Hotel luxusszállodába.  A november 26-a és 29-e között tartó merényletekben legkevesebb 174 ember halt meg, köztük kilenc terrorista, több mint 300 ember pedig megsebesült. Anthony Maras az események alapján, az áldozatok emlékének tiszteletben tartása mellett készített a Taj Hotel-beli eseményekről filmet. Az alkotás világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd bejárta a világ filmfesztiváljait. A film egyik producere, egyben főszereplője a Gettómilliomos és Oroszlán révén világhírű, Oscar-díjra jelölt brit színész, Dev Patel Chappie, mellette feltűnik a filmben többek között a Golden Globe-díjra jelölt Armie Hammer és Jason Isaacs is.

A harmadik amit említenék az az Interjú Istennel. Szintén elgondolkodtató, és remek. Paul Asher afganisztáni tudósításai karrierjének legkelendőbb munkái. Miután hazatér a Közel-Keletről, a fiatal újságíró nehezen dolgozza fel a háborúban látott borzalmakat és mikor házassága is válságba kerül, teljesen elveszettnek érzi magát. Egy napon aztán különös interjúalannyal hozza össze az élet, egy férfival, aki azt állítja magáról, hogy Ő Isten. Paul kezdetben szkeptikusan fogadja a titokzatos idegen szavait, ám minél többet beszélgetnek, annál inkább az az érzése, hogy talán a férfi tényleg igazat mond.  Vajon mit kérdezhet egy kíváncsi újságíró a Teremtőtől? És Te mit kérdeznél Tőle?

Egy jó tanács, ha valaki moziba készül, hogy lehetőleg soha ne pazaroljunk két óránál többet az életünkből egy olyan filmre, amelyről sejtjük, hogy nem fog tetszeni. Ne higgyünk a reklámoknak és az előzeteseknek. Két okból se, mégpedig azért, mert ezeket általában a film legjobb részleteire hivatkozva állítják össze, a lehető legoptimálisabban manipulálva az adatokat és részleteket.

   Idén tavasszal rengeteg jó film közül választhatunk, az előbb felsoroltak az én személyes kedvenceim. Remélem kellő inspirációt nyújthattam, és irány a Puskin mozi.

Related posts