Mozijegy Árak 

Mozi jegyárak

Mit gondolunk a mozi jegyárakról? Drága? Reális? Olcsó?

Igazából, erről is, mint minden másról elmondhatjuk, hogy folyamatosan növekszik az ára. Sajnos. Őszintén szólva, én nagyon drágának tartom, hiszen általában az ember nem egyedül ücsörög ott filmet nézni, sőt az is nagyon ritka, hogy ha valaki nem eszik, vagy iszik valamit közben. Habár létezik diákkedvezmény, Magyarországon a családok nagy része még így sem teheti meg minden hónapban, hogy beül egy vetítésre.

Hozzáteszem, hogy én aztán tényleg imádok moziba járni, ha tehetném, minden hétvégémet ott tölteném, de hát ki nem. Valahogy ez a helyszín ad egy olyan fajta, kikapcsolódási lehetőséget, amit otthon a televízió előtt biztosan nem kaphatunk meg. Van benne valami, ami az első alkalommal magával ragadt, és az óta is fogva tart. 

Magyarországon rengeteg mozi van, mégis a leghíresebb és a legkiforrottabb az nem más, mint a Cinema City.

A mozijegyek árát befolyásolhatja, hogy a mozi üzemeltetőnek mekkora bérleti díjat kell fizetni a hely tulajdonosának. Ezeknek a moziknak a többsége sokkal nagyobb fogyasztói igényt elégít ki azáltal, hogy a látogatók igénybe vehetik az előadáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat, mint például a büfét, vagy a parkolót. 

Magyarországon egy teljesen más helyzet alakult ki a VPF szerződések tekintetében. A stúdiókkal kötött VPF szerződések értelmében a Cinema City saját költségén vásárolt digitális vetítő berendezéseinek használatáért a vezető amerikai filmstúdiók, illetve közvetlenül a filmstúdiókkal szerződéses kapcsolatban álló filmforgalmazók VPF díjat fizetnek filmenként és vásznanként. A Cinema City és a vezető amerikai filmstúdiók közötti megállapodások rendszere természetesen a többi filmforgalmazó közötti piaci versenyre is kihathat. A Cinema City hálózatában majdnem minden vetített film után, termenként fizetendő a VPF. A vezető amerikai filmstúdiók kizárólagos magyarországi forgalmazói részére a vászonhasználati díjat a filmstúdiók megtérítik, így részükre ezek a díjak nem jelennek meg tényleges többlet költségként.

Sajnos akárhogy is nézzük, mi is jócskán tehetünk azért, hogy folyamatosan drágul a mozijegy.

Ha elgondolkodunk, ez mitől lehet, rájövünk, hogy elsősorban a multiplex mozik elterjedése okozza. A legalább öt teremből álló, légkondicionált, kiváló hangminőséget nyújtó létesítmények több látogatót vonzanak a hagyományos filmszínházaknál, és ezért mi nézők hajlandók vagyunk magasabb jegyárat is fizetni a multiplex-élményért. A legfejlettebb nyugat-európai piacokon viszonylag kicsi tere van a multiplexek terjeszkedésének, ezért itt az árak emelkedése az átlagosnál szerényebb lesz. Körülbelül Németországban 10, Franciaországban 14, Nagy-Britanniában pedig 17 százalékkal drágulnak a mozibelépők

Hozzá kell tenni, hogy hiába sok a látogató, mégsem annyi, hogy visszahozza a nagy beharangozott filmeknek azt a pénzt, amit abból reméltek. Mivel egyre népszerűbbek a filmfesztiválok, ezért sokan mozi helyett, inkább ezekre az eseményekre látogatnak el. Éppen ez okozza azt, hogy a nagyobb mozik szinte kénytelenek jegyárakat emelni világszerte, amelynek értelmében nemcsak az IMAX, mindenféle mozi emeli az árakat, függetlenül attól, hogy 3D-s filmről van-e szó vagy sem. 

Ahogy látjuk itt is eléggé összetett helyzet alakult ki az elmúlt években, rengeteg tényező és ok befolyásolja azt, hogy bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, ha egy moziba szeretnénk szórakozni.

Related posts