Mozi 

Mozi Jászberény

Mozi Jászberény

  Mindenkinek van egy kedvenc kikapcsolódása, az enyéim közé tartozik mindenképpen a mozi. Hogy miért? Mert imádom várni, szeretek rá készülődni és nem utolsó sorban hiába program, nagyon is pihentető.

Megoszló az emberek véleménye ezzel kapcsolatban, ugyanis sokan úgy gondolják, hogy felesleges pénz kidobás, hiszen otthon is lehet filmezni. Senki véleményét nem akarom megváltoztatni, hiszen szíve joga mindenkinek, hogy mit szeret és mit sem.

Mozi azonban nem csak a fővárosban van, hanem szerencsére vidéken is, így mindenkinek akad lehetősége arra, hogy élvezhesse ennek előnyeit. Jászberényen nem más, mint a Lehel Filmszínház szórakoztatja a mozizni vágyókat. A véleménynek alapján az emberek nagyon szeretik, és úgy vallják, hogy vidéki mozihoz képest jó a hangzás és videó minőség. Az árak nagyon barátiak. Büfénél viszont hiányolják a bankkártya fizetési lehetőséget.

A nagyterem egyébként teljesen korrekt, hangosítás is megfelelő. A Sára Sándor terem nagyon hangulatos, bár biztos van, akinek ez nem jön be. Büfé a kötelező minimum. Abszolút pozitívum, hogy a jegy/helyfoglalás működik és vannak más rendezvények is a mozikon kívül. Jó helyen is van, egyedül parkolás lehet kicsit macerás, célszerű a piacnál megállni és onnan a hídon átsétálni.

A jászberényi mozi egyébként egy fantasztikusan jó létesítmény, amit tényleg imádnak a helyiek. A környéken mindenképpen a legjobb. Ha hasonlót, vagy jobbat keresünk Gyöngyösig, Szolnokig, vagy keleti irányban egyenesen Budapestig kell mennünk, hogy ilyet találjunk! Rengeteget fejlődött az egész az évek során, és látszik rajta, hogy a városvezetés rájött, hogy milyen fontos kulturális, és propaganda szempontból is.

Mindent megtalálhat az, aki egy kis szórakozásra vágyik. Kényelmes székek, jó büfé, kulturált környezet. Művészfilmek, filmcsemegék, tematikus filmhetek a kisteremben, premierfilmek a nagy teremben. Klubkoncertek és kortárs kiállítások a mozi galériáján. Népszerű darabok a színházteremben.

Ha az ember mozizásra szánja el magát, akkor mindenképpen tudnia kell a következőt. Négy féle film létezik.  Azok a filmek, amelyeket moziban kell megnézni, azok a filmek, amelyeket ráér megnézni letöltve, azok a filmek, amelyeket előbb vagy utóbb elég megnézni a tévében, és persze azok a filmek, amelyeket sehol, semmikor és egyáltalán nem érdemes megnézni.

A legjobb szabály, hogy sose menjünk D filmre, illetve hogy sose menjünk B vagy C filmre, hogyha megnézhetünk egy A-t. Azt szokták mondani, hogy a „nagy filmeket”, mint pl. a Schindler listája, Csillagok háborúja, A gyűrűk ura, satöbbi csakis moziban érdemes megnézni, míg a „kisebbeket”, mint pl. a komédiákat (Négy esküvő és egy temetés) meg lehet nézni videón. Valójában az a helyzet, hogy a jobb filmeket, akármilyen méretűek is, először legjobb a moziban megnézni: egy vígjáték esetében az is a szórakozás része, hogy az egész nézőtérrel meg lehet osztani a nevetést. Na ezért is érdemes moziba menni. Legalább is én személy szerint élvezem azt a részét is, amikor egy adott filmen együtt tudok nevetni, félni, sírni más emberekkel. Számomra ez maga fantasztikus.

A rutinosabb moziba járók, bizony már azt is tudják, hogy hova érdemes ülni. Ha a legnyugodtabban szeretnénk végigkövetni a filmet, üljünk a vászontól kétszer olyan távolra, mint amilyen széles, és a teremnek arra az oldalára, amelyen a legkevésbé frekventált kijárat található. Szintén érdekes kipróbálni a két széksor között futó középső lépcső fokait: ez ugyanis a teremben az egyetlen pont, ahonnan biztosan egyenesen a vászon közepére látunk, és biztosan nem ül előttünk senki.

A moziban a hangoknak első hallásra nagyon jól kell szólniuk, de aztán fokozatosan meg kell feledkeznünk róla, ahogyan előrehaladunk a történetben. Ha a film tizedik percében azt vesszük észre, hogy még mindig a hangra figyelünk, akkor valami nincs rendben a hangtechnikával. A dialógusoknak egy középső forrásból kell érkezniük, amely a vászon mögött van elhelyezve. A surround hatás az atmoszféra zajokért, zörejekért, a hangeffektekért és a zenéért van. Ha hangosabb, mint a dialógusok, szintén a hangtechnikust kell keresni. A jászberényi moziban biztosan nem lesz ilyen probléma, ezért is próbáltam ennek a fontosságára felhívni a figyelmet.

Minden jó film vitákat, nagy beszélgetéseket vált ki. Sokat segíthet egy-egy film utáni, hosszabb beszélgetés, a részletek felidézése, a benyomások megosztása akkor, ha a filmről később írni szeretnénk, hiszen közvetlenül a megnézés után idézzük fel újra a részleteket, és öntjük szavakba első benyomásokat. Ez is egy olyan dolog, amiért szerintem nagyon jó társasággal filmezni, mert az is nagyon élvezetes utána, hogy megbeszéljük mi az, ami tetszett és persze mi az, ami nem.

      És egy újabb fontos kérdés, hogy mitől jó egy film? Ez természetesen szintén elég megosztó, de azt mondják, az emberi agyban megoszlanak a funkciók. A jobb agyfélteke felelős a mozgásérzékelést, az érzelmekért, a színekért és a zenéért. A bal agyfélteke az elvont gondolatokkal, logikával, filozófiával, elemzéssel foglalkozik. Ebből nyilvánvalóan következik a jó film meghatározása: Amíg nézzük, a jobb agyféltekénket foglalkoztatja, és miután véget ér, teljesen leköti a balt.

Related posts