Mozi 

Lurdy Mozi

Lurdy Mozi

   Minden ember életében elengedhetetlen dolog a szórakozás, hiszen nagy szükség van a kikapcsolódásra életkortól függetlenül. Az egyik kedvenc program közé sorolható mindenképpen egy mozi. Hogy miért? Mert nem csak kikapcsolódás és pihenés, de elképesztően jó élményszerzési lehetőség. Lássuk hát, miért is tartozik az emberek kedvenc szórakozása közé, hiszen ez nem lehet véletlen.

A mozi az a hely, ahol filmeket nyilvánosan, nagyobb közönség előtt vetítenek az emberek szórakoztatására. Ezek többnyire egy épületen belül lévő termek csoportja vagy különálló épület, de előfordul az is, hogy szabadtéri vagy egyszerűen szabadon álló vetítővászon, kivetítő. Általában ez úgy néz ki, hogy homorúan emelkedő padlóra rögzített vagy mobil széksorokon, esetleg erkélyen helyet foglaló nézőkkel, érdeklődőkkel szemben található egy hatalmas vetítővászon, erre vetíti rá a vetítőgép a befűzött kópia képsorait. A 2000-es évektől egyre népszerűbb és nagyobb körben terjed a digitális mozi technika, amely szükségtelenné teszi a film fizikai forgalmazását-kezelését és így megoldást nyújt a kópia hiányra is.

Kis hazánkban rengeteg mozit találhatunk, köztük sokak kedvencét is, a Lurdy Mozit. Ez a filmszínház Budapesten található, egészen pontosan pedig a Könyves Kálmán krt. 12-14 szám alatt. Igényes és roppant kifinomult épület, ahol az emberek kedvükre szórakozhatnak a kiválasztott filmen.

Biztosan sokakban felmerül a kérdés, miszerint miért is jobb egy filmszínház, mint otthon begubózva megnézni egy filmet. Igazából ez elég megoszló, viszont a moziknak van egyfajta hangulata. Azoknak az embereknek kimondottan jó, akik nem szeretnek állandóan otthon ülni. Másrészről megvan a maga varázsa, hogy egy teremben mégis egy közösség részévé válunk, és együtt éljük át az adott film nyújtotta izgalmakat. A másik rendkívül jó dolog a mozikban, hogy előbb vetítik le a legújabb filmeket, mint ha otthon néznénk meg. És valljuk be, mindenkinek akadt már olyan film, ami annyira megmozgatta a fantáziáját, hogy nem bírta kivárni, hogy elérhetővé váljon a letöltés, inkább megvásárolta a jegyet, és megnézte moziba.

Ja, és ne felejtsük el a kimondott mozi finomságokat, amiket ugyan boltban is akad lehetőségünk megvásárolni, mégsem adja ugyanazt az íz élményt, mint azt szeretnénk. Ki ne szeretné a forró popcornt? Vagy a nachost egy kis csípős szósszal, na meg a finom gépi üdítő, mindegyiknek megvan a maga varázsa.

Azért is érdemes meglátogatni a mozit, mert otthon nincs többdimenziós hatás. Ma már nem csak 2 dimenzióban nézhetünk filmeket. 3 dimenziós tévék már vannak, ezért otthon is van lehetőség így nézni az aktuális filmet, de a mozik ennél többet is tudnak: mozgást, szagokat, még le is fröcskölnek, ha kell. Az igazi élményt, az 5D-s mozit otthon biztos, hogy nem tudod előteremteni magadnak.

Másrészről összehasonlíthatatlan a minőség, ha az otthoni filmnézéssel vetjük össze. Gondoljunk bele, milyen széles vásznon, jó minőségben nézni egy filmet, és milyen ugyanezt egy eldugott kamerával (telefonnal?) felvett verzióban nézni. Utóbbi esetben nem biztos, hogy a vászon minden része rendesen látszik, visszhangos, hallani a többiek nevetését, esetleg nem is mindig lehet érteni a szöveget. Később persze lesz DVD minőségű is, csakhogy arra meg elég sokat kell várni, az új filmeket nem tudjuk otthon rögtön megnézni.

Személy szerint, én mindenképpen a mozit részesítem előnyben, mivel annak feelingje van. Ott a kukorica, a nachos meg a kóla. Ráadásul nincs jobb, mint mikor nagy tömeggel ültök be egy jó kis horrort megnézni.

Egy plusz tipp, ha még nem tapasztaltad volna ki, a legjobb ülőhely a terem középső kétharmada, ezen belül is a középen lévő székek. A magyarázata elég egyszerű: itt érvényesül legjobban a hanghatás, illetve innen látható legjobban a képernyő is.

Persze, ahogy említettem roppant megoszlóak a vélemények a mozikról, de véleményem szerint, legalább félévente akkor is érdemes elmenni, hiszen maga az élmény, amit nyújt, az fantasztikus, és ha egy jó társasággal megyünk, akkor az is egy felemelő rész az egészben, hogy utána megbeszélhetjük, kinek mi a véleménye a filmről.

A Lurdy Moziban egyébként jobbnál jobb filmek kerülnek vetítésre, mint például a Két lépés távolság, A gyászoló asszony átka, A hiányzó láncszem, Bosszúállók: Végjáték, Csodapark, Hellboy, Mia és a fehér oroszlán, Shazam!, Így neveld a sárkányodat 3. Mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabbat.

És van még egy plusz ebben a moziban, ami pedig nem  más, mint a Lurdy Mozi kártya, amivel még olcsóbban ülhetünk be, és nézhetjük meg a kedvenc filmeinket. Ezek mellett, létezik úgy nevezett Hétfő jegy, amivel szintén olcsóbban juthatunk hozzá ehhez a fantasztikus élményhez.

   Mindenképp érdemes legalább egyszer meglátogatni ezt a mozit, hiszen valóban versenyez a többivel, mind minőségben mind pedig színvonalban. A hivatalos oldalon tájékozódhatunk az aktuális műsorokról és a vetítés időpontjairól is egyaránt. A Lurdy Mozi lehet a kedvenc fimszínházunk, ha adunk neki egy esélyt, ne habozzunk, látogassuk meg.

Related posts