Mozi 

Cinema City Mozi

Cinema City Mozi

  Nem hiszem, hogy sok olyan ember van, aki nem volt még életében egyszer sem moziban. Ez nem véletlen, hiszen az emberek nagyon is kedvelik ezt a fajta szórakozást.

Magyarországon rengeteg mozi van, mégis a legelterjedtebb és a legkiforrottabb az nem más, mint a Cinema City. Valószínűleg nagyban hozzájárul sikeréhez az is, hogy nem csak a fővárosban Budapesten, hanem vidéken is vannak létesítményei. A 2017. december 18-án huszadik születésnapját ünneplő Cinema City mozihálózat, a CineWorld Group tagjaként Európa második legnagyobb multiplex üzemeltetője. A Cinema City Csepel volt az első multiplex, amelyet a vállalat ezen a néven a kelet-közép-európai régióban nyitott. Azóta több vidéki, majd budapesti bevásárlóközpont multiplexének üzemeltetése is a cég nevéhez fűződik.

A Cinema Cityről biztosra elmondható, hogy folyamatosan fejlődik, hiszen 1998-ban a Cinema City Debrecen, Győr és Sopron alakult meg. 1999-ben a Cinema City Alba (Székesfehérvár) és Pécs,2000-ben a Cinema City Miskolc és Szeged, 2001-ben a Cinema City Szolnok, 2002-ben a Cinema City Savaria (Szombathely) és Zala (Zalaegerszeg) majd 2003-ban pedig a Cinema City Balaton (Veszprém) multiplex megnyitása adott szórakozási lehetőséget e megyeszékhelyek lakosainak.

2008-ban kezdte meg működését a Cinema City Aréna, mely nemcsak hatalmas méretével (összesen 3.888 fő befogadására alkalmas 23 terem), hanem a Magyarországon egyedülállóan itt található IMAX 3D mozi-teremével, valamint a bőr fotelekkel felszerelt, korlátlan étel- és ital szolgáltatást nyújtó VIP részlegével is tűnik ki, biztosítva ezzel, hogy a látogatók a számukra legkedveltebb formátumban élvezhessék a kiválasztott filmet. 2009-ban újabb, 13 termes mozival bővült a hálózat, Cinema City Allee néven.

2011-ben a Palace hálózat regionális felvásárlását követően a Cinema City égisze alá kerültek az alábbi bevásárlóközpontban üzemelő mozik: WestEnd, Campona, Duna Plaza, Kaposvár,  Nyíregyháza, Mammut és MOM Park. Utóbbi kettőt 2016 illetve 2017 óta nem a cég üzemelteti.2013-ban Európában elsőként a Cinema City WestEnd moziban nyílt meg a 4DX négydimenziós moziterem. 2017 januárjában újabb 4DX  mozi-teremmel bővül a cég portfóliója, mely a Cinema City Győr moziban üzemel. 2018 márciusában megnyitották a 3. 4DX termüket a Cinema City Debrecen moziban.

A filmbemutató időpontjának időzítése kulcsfontosságú, általában arra törekednek a moziüzemeltetők, hogy egy héten ne legyen túl sok azonos műfajú film premierje. A vezető amerikai filmstúdiók majdnem egy évre előre egyeztetik a nagyobb premiereket. A műsoron tartás idejét kétféle gyakorlat alapján határozhatják meg a felek: lehetséges előre fixálni a teljes vetítési időt, gyakoribb viszont az, hogy egy minimális vetítési időt rögzítenek a szerződésben, és utána a moziüzemeltető dönthet az elért nézőszám alapján, hogy az adott filmet műsoron tartja, vagy leveszi onnan. A minimális vetítési idő a premiertől számítva általában 2-4 hét között mozog. A film jegy vételére nagy befolyással lehet a napi előadások száma és a vetítőtermek befogadóképessége.

A moziüzemeltető gyakran csak a premiertől számított első hétre vállalnak garanciát arra, hogy a filmet a mozi nagy vetítőtermében mutatják be, illetve a napi vetítések száma is csökkenhet a premiertől eltelt idő függvényében.

Érdekes információ lehet, hogy a moziüzemeltetők egymás közötti versenyében a mozijegyek árának, a mozik megközelíthetőségének, illetve a mozi látogatáshoz kínált kiegészítő szórakozási/vendéglátási szolgáltatásoknak lehet fontos szerepe. A mozijegyek árát befolyásolhatja, hogy a moziüzemeltetőnek mekkora bérleti díjat kell fizetni a hely tulajdonosának. A multiplex mozik többsége tágabb fogyasztói igényt elégít ki azáltal, hogy a látogatók igénybe vehetik az előadáshoz kapcsolódó szolgáltatásokon (parkolás, büfé) túl a bevásárlóközpontok nyújtotta egyéb szabadidő-eltöltési lehetőségeket is.

A Cinema City műsor tűzési gyakorlata szerint egyes filmek eleve alacsonyabb napi vetítés számmal indulnak, illetve más filmek a minimális műsoron tartási időt követően a Cinema City döntése alapján kikerülnek adott mozi programjából. Általában összetett a műsor összeállítása, de nagyban függ egy adott film nézettségétől.

Magyarországon egyedi helyzet alakult ki a VPF szerződések tekintetében. A stúdiókkal kötött VPF szerződések értelmében a Cinema City saját költségén vásárolt digitális vetítő berendezéseinek használatáért a vezető amerikai filmstúdiók, illetve közvetlenül a filmstúdiókkal szerződéses kapcsolatban álló filmforgalmazók VPF díjat fizetnek filmenként és vásznanként.

A Cinema City és a vezető amerikai filmstúdiók közötti megállapodások rendszere áttételesen a filmforgalmazó vállalkozások közötti piaci versenyre is kihathat. A Cinema City hálózatában bizonyos, fentiekben tárgyalt kivételektől eltekintve, minden vetített film után, termenként fizetendő a VPF. A vezető amerikai filmstúdiók kizárólagos magyarországi forgalmazói részére a vászonhasználati díjat a filmstúdiók megtérítik, így részükre ezek a díjak nem jelennek meg tényleges többlet költségként.

  Minden esetre nem egyszerűek a mozi üzemeltetési feltételek, de szerencsére ez a nézőket és a szórakozni vágyókat nem érinti. Mindenkinek ajánlom ezeket a mozikat, hiszen minden megvan bennük, ami csak kell.

Related posts