Mozi 

Campona Mozi

Campona Mozi

 Nagyon kevés olyan ember létezik aki nem mond mosolyogva igent egy jó mozira, hiszen a mozinak van egyfajta hangulata, ami nem hasonlítható össze az otthon kanapén megnézett filmekkel.

Persze, hogy őszinte legyek, én otthon is imádok filmezni, de a mozi számomra egy olyan program, ami kikapcsol, feltölt, és egyszerűen imádom.

Cinema City a Campona Bevásárlóközpontban helyezkedik el a fővárosban, Budapesten. Magyarország legnagyobb mozi-üzemeltető cége – a Cinema City – egyedi kép és hang élményt biztosító, 11 termes mozi komplexumával vár mindenkit, aki szereti a mozi nyújtotta élményeket. Plusz pozitívum, hogy egyébként az iskolás csoportoknak, tanároknak speciális kedvezményeket is biztosít a cég, amit mindenképpen érdemes kihasználni, ha arra kerülne a sor.

Sokakban felmerül a kérdés, miszerint miért érdemes elmenni moziba, amikor otthon is lehet filmezni? Ez elég megosztó kérdés, hiszen van olyan, aki szeret moziba járni és természetesen van olyan is, aki nem. Én az első kategóriába sorolnám magam mindenképpen, hiszen sosem tudnék nemet mondani egy jó filmre, egy nagy adag pattogatott kukoricával és persze kólával, kivéve persze, ha már minden olyan filmet láttam a vetítendő filmek közül, ami érdekel. Igen, ilyen is volt, már.  A válasz pedig a kérdésre szerintem nem más, mint hogy a mozizás maga egy program. Egy olyan program amit az ember várhat, készülhet rá, felöltözhet hozzá csinosan, és ez éppen elég is. Persze, meg van annak is a szépsége, hogy otthon a kanapén megnézünk egy jó filmet, és teszem hozzá, én azt is imádom, de a mozizás teljesen más.

Egy jó tanács, ha valaki moziba készül, hogy lehetőleg soha ne pazaroljunk két óránál többet az életünkből egy olyan filmre, amelyről sejtjük, hogy nem fog tetszeni. Ne higgyünk a reklámoknak és az előzeteseknek. Két okból se, mégpedig azért, mert ezeket általában a film legjobb részleteire hivatkozva állítják össze, a lehető legoptimálisabban manipulálva az adatokat és részleteket. A másik ok, pedig, hogy nagyon gyakran ezekből még a film pontos műfaja sem derül ki: nyomasztó hangulatú, depresszív filmekről az előzetesek általában vidámabb képet festenek. Inkább olvassuk el a kritikákat.

Ha pedig filmkritikákat olvasunk, mielőtt megnéznénk moziban egy filmet, válasszunk olyan kritikusokat, akiket önmagukban is érdemes elolvasni. Keressük a választékos stílust, a világos, szellemes megfogalmazást, a pontos meglátásokat. Ne reméljük, hogy megtalálhatjuk az objektív kritikust – minden kritika magában hordozza az egyediség kézjegyét, ami azt jelenti, hogy nincs két egyforma ember, nagyon ritka, hogy két ember egyformán gondolkodna, vélekedni valamiről, ezért, ha valakinek nem tetszik egy film, nem jelenti azt automatikusan, hogy nekünk sem fog.

Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy én, személy szerint sokkal élvezetesebbnek találom a filmnézést a könyv elolvasása előtt. Ha tetszett a film, és a könyv elolvasását tervezzük, gondoljunk arra a rosszul hangzó, de a leggyakrabban mégiscsak beváló hollywoodi szabályra, ami azt mondja, hogy: „Sok rossz könyvből lehet jó filmet csinálni, de a legjobb könyvekből rossz filmek készülnek”. Ez általában igaz szokott lenni a legtöbb ember esetére, és általában azon a véleményen vagyok, hogy aki valamit olvasott könyvben, inkább ne nézze meg a moziban, hiszen úgyis rosszabbnak fogja gondolni, mint amilyen, ez pedig azért van, mert ismeri az eredeti verziót, és ahhoz tartja magát.  Azt tartsuk szem előtt, hogy a rendező egyetlen felelőssége és célja az, hogy jó filmet készítsen, és nem az, hogy a könyvhöz hű maradjon. A hűtlenség film és irodalom esetében nem számít házasságtörésnek. Persze ez csak saját vélemény, és ha, nagyon tetszett egy könyv nyugodtan el lehet rá menni a moziba, csak nagyobb valószínűséggel fogjuk rá azt mondani, hogy pocsék.

Ha ellátogatunk egy moziba, ne feledjük, hogy mindenki, aki a nézőtéren ül, ugyanúgy jegyet váltott, mint mi, és nagy valószínűséggel inkább a filmre kíváncsi, mint ránk. Hasonlóképpen, ha a közelünkben hangosan beszélgetnek, a film közben, kérjük meg őket, hogy legyenek csendesebbek – a filmet egy jegyért csak egyszer vetítik le.

Ha tetszik egy film, érdemes megvárni végig, bár az utóbbi években készült filmek esetében valóban hosszúra szokott nyúlni. Általában 30 másodperces szokott lenni, de újabban 5–10 percig is tarthat. Bizonyos stílusú filmeknél, főként komédiáknál, bakik, elrontott felvételek bevágására lehet számítani.

A Campona moziban van még egy plusz, ami minden Cinema City mozira igaz, hogy van lehetőségünk előre lefoglalni a helyünket teljesen ingyenesen, és elég, ha a film vetítése előtt fél órával átvesszük, a lényeg, hogy ha az után érkezünk sajnos elveszik a helyünk, de szerintem ez egy nagyon jó dolog, hiszen ha nincs alkalmunk időben megvásárolni a jegyeket, akkor sem kell az első sorból nézni, ahol kitörik a nyakunk. Érdemes azonban időben lefoglalni, hiszen rengetegen használják ezt a lehetőséget.

   Mindenkinek érdemes legalább egyszer meglátogatni a Camponában lévő mozit, mert csúcs szuper, és fantasztikus programlehetőség mindenki számára.

Related posts